Ontwikkeling Brandveiligheidsspel 2019 – 2021 (ingezonden stuk)

Loes en begeleidster Rianne presenteren Brandveiligheidsspel!

Loes was bang voor brand en wilde daarom geen brandoefeningen doen. Begeleider Rianne sprak er met Loes over. Samen bedachten ze een oplossing: het brandveiligheidsspel. Dat is een bordspel dat brandoefeningen bespreekbaar én leuk maakt!

Stichting SamenLeven financierde de ontwikkelingskosten van het brandveiligheidsspel. Na heel wat jaren doorontwikkelen werd het spel in oktober 2021 dan eindelijk officieel gepresenteerd.

Brandveiligheid is een belangrijk thema bij Dichterbij. Iedere locatie doet jaarlijks een of meerdere brandoefeningen. Loes vond dat niet prettig. “Ik heb van dichtbij een brand meegemaakt”, legt ze uit. Ze bespreekt dit met begeleider Rianne Voermans. Samen komen ze op het idee om er een spel van te maken. “Een spel stimuleert om actief mee te doen, spelenderwijs leer je ook beter en onthoud je meer”, weet Rianne. Al sparrend kwamen ze samen tot een variant op Ganzenbord. Rianne: “Ganzenbord is een leuk spel waarbij het doel is dat je als eerste in de thuishaven bent. Bij ons brandveiligheidsspel gaat het erom dat je de veilige verzamelplaats bereikt.” Ze geeft voorbeelden. “Wat doe je als iemand van de trap valt, wie bel je dan? En wat doe je als er boven brand uitbreekt en daar is nog iemand?” In totaal zijn het ongeveer 60 diverse vragen; over brand én veiligheid. Er zitten ook praktische opdrachten bij. Rianne: “Een opdracht is bijvoorbeeld dat een cliënt de zorgcentrale mag oproepen met de oproepknop.

Ze weten dan hoe dit werkt en wat ze kunnen vragen en doen.” Omdat geen enkele locatie van Dichterbij hetzelfde is, zijn er ook lege kaartjes. “Daar kunnen locaties zelf vragen opschrijven. Dat kaartje mag dan op de locatie blijven en hoeft niet mee terug in de doos”, aldus Rianne. Ook andere cliënten hielpen mee. Samen knutselden ze pilotvariant. Eerst van karton, later kwam er een tweede versie van hout. Die is gemaakt door een cliënt bij een zorgboerderij. Die is al heel wat jaren in gebruik.

Nu is er, na veel doorontwikkelen, een échte uiteindelijke versie. Een prachtig spel, uitgegeven door Wilco de Schouwer van Edubooks & Training uit Groesbeek. Door corona liet de presentatie even op zich wachten. “Fijn dat het nu eindelijk kan”, glunderen Rianne en Loes. Dat het spel werkt, weet Loes als geen ander. “In het begin vond ik ook wel eng om te spelen, maar nu vind ik het leuk”, zegt ze. “Fijn is ook dat je kunt doorpraten over vragen of opdrachten. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat ik erg moet uitkijken als ik de waterkoker gebruik. Ik ben nu niet meer bang voor brandoefeningen.” Ook Rianne ziet dat het werkt. Niet alleen bij Loes, maar ook bij andere cliënten. “Brandoefeningen zijn geen ‘moetje’ meer, maar zijn leuk én zorgen voor bewustwording.”

“Vooralsnog is dit spel alleen voor cliënten en begeleiders van Dichterbij. Zij kunnen het lenen via de regiosecretariaten van Dichterbij”, legt Rianne uit. Overigens wordt niet alleen het thema brand behandeld, maar ook andere onderwerpen die te maken hebben met veiligheid. Ze besluit: “Het zal zeker in de smaak vallen en kan een stimulans zijn om de brandoefening te doen.”

Wil je een spel lenen? Neem contact op met je regiosecretariaat.


Terug